Pomoc zaplavené obci

16.06.2013 13:43

Tak nám naši krásnou zem opět zalila divoká voda, která mnohým vzala nejen majetek, ale i jejich sílu žít dál.

 

Jako sbor dobrovolných hasičů jsme v sobě našli povinnost jet pomáhat. I přes nahlášení na dispečink jihomoravských hasičů nás podle jejich sdělení nikde nebylo potřeba, s čímž jsme se nechtěli samozřejmě smířit. Po dohodě se starostou a zastupiteli obce jsme si sami našli těžce postiženou obec, kterou byl Hořín v okrese Mělník. Po telefonickém spojení s místostarostou této obce jsme uspořádali v naší obci sbírku potřebných věcí. Mnozí občané přinesli i finanční příspěvek, za který jsme koupili vysokotlaké mycí stroje na čištění a vyrazili v počtu 5 členů sboru směr Hořín.

 

Vše, co vidíte v televizi či v tisku, je nic ve srovnání s realitou, kterou uvidíte na vlastní oči, přímo na místě neštěstí. Problém byl samotný příjezd do lokality, protože před vjezdem do obce byla obrovská laguna, která zalila i jednu z příjezdových silnic. Po průzkumu jsme zjistili, že tudy to opravdu nepůjde. Našli jsme tedy příjezdovou komunikaci z druhé strany. Na vteřinu mnozí z nás zkameněli, protože všude byla hasičská auta a technika a hlavně voda a bláto.

 

Nejprve jsme vyhledali obecní úřad, předali finanční částku 50 000 Kč přímo starostovi obce od našich zastupitelů a také materiální pomoc od hasičů a obyvatel Hrušek. Okamžitě jsme byli nasazeni do akce. Začali jsme čerpat vodu a vyklízet postižené domy.

 

Dovolte mi, abych touto cestou poděkoval jménem starosty a obyvatel Hořína všem, kteří jakkoliv přispěli finančně či materiálně. A věřte, že toto poděkování mnohdy doprovázely oči zalité slzami. Naše pomoc nebyla jen fyzická, ale na těch pár dnů se z nás stali i dočasní psychologové. Naslouchali jsme totiž jejich bolesti, z níž měli potřebu se někomu vypovídat. Pro mnohé členy naší jednotky byla tato zkušenost nová, ale zvládli vše opravdu mnohdy profesionálně a jsem hrdý na to, že můžu dělat starostu tomuto sboru a těmto lidem. Opravdu každý z nás v obci Hořín zanechal kus svého „já“ a ve vzpomínkách se tam budeme jistě všichni vracet.

 

Na místě pracovalo zhruba 100 - 130 dobrovolníků (hasičů, vojáků záchranného praporu ze Zbirohu a útvar z Hlučína, charita a různé další organizace) a všichni zde odevzdali kus poctivé práce. Nejvíce práce ovšem zůstane stejně na samotných občanech Hořína.

 

Naši obec zastupovali v Hoříně tito členové:

  • Martin Mixa – řidič, který nás dovezl bezpečně tam i zpět a byl tou nejsilnější fyzickou oporou naší výpravy.
  • Petr Lábr – zkušený harcovník, hasič se zkušenostmi, který byl technikem celé výpravy.
  • Josef Šmíd – rovněž zkušený hasič, ale i bavič, který dostal funkci „zdravotníka“.
  • Jiřina Křivinková – jako jediná žena v týmu se nám starala po práci o jídlo, ale přes den makala jako chlap.
  • Miloš Křivinka – starostou obce pověřený velitel, který měl za úkol dovést všechny členy posádky ve zdraví tam i zpět, což se povedlo. Přispěl rovněž k týmové práci na místě samotném.

 

Všem účastníkům výpravy patří velké poděkování.

 

Foto zde.

Reportáž z Události 12. 6. 2013 zde.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.