Ostatky 26. 2. 2022

05.03.2022 10:41

S ohledem na rozvolnění opatření v souvislosti s onemocněním covid-19 se konečně podařilo po dvou letech uspořádat Ostatky, ty poslední se totiž konaly v roce 2020. V sobotu 26. února 2022 se před hasičskou shromáždili hasiči i nehasiči, kteří se oblékli do tradičních nebo netradičních kostýmů. Průvod v čele s medvědem vyrazil po půl desáté na svoji obvyklou trasu. I když někteří pravidelní účastníci průvodu museli zůstat doma z důvodu nemoci, početně to nebylo vůbec znát. Masek se sešlo celkem 67, k tomu ještě dva vozy a kapela Dambořanka, která účast přislíbila krátce před termínem. Během průvodu se masky občerstvovaly nejen horkým čajem a svařeným vínem, ale hrušecké hospodyňky i letos nabízely koblížky, vdolky a jiné dobroty.

 

Po ukončení průvodu se konalo v sále Obecní hospody společně posezení. Poté, co účastníci průvodu celé dopoledne pojídali sladká jídla, byl podáván guláš. Byla to příjemná změna a chutnal malým i dospělým. Po guláši se kapela Dambořanka chopila svých nástrojů a hrála k poslechu i tanci. Taneční parket letos nejvíce využily menší děti, které se proháněly mezi tančícími páry dospělých nebo si zatančily na známé dětské písničky. Mládež si v krátkých pauzách rovněž zaskotačila, nikoliv však na hudbu Dambořanky. Operativně jim byla puštěny jejich oblíbené písničky z reproduktoru.

 

Po dlouhé pauze si tuto kulturní tradici užili nejen dospělí, ale letos především děti. Dobrou náladu dokonce nezkazilo ani proměnlivé počasí, neboť zubaté sluníčko střídala zima a vítr.

 

Foto zde.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.