Ostatky 22. 2. 2020

07.03.2020 14:20

Termín letošních Ostatků připadl na sobotu 22. února. Již po deváté hodině se začaly scházet masky a maškary do průvodu, který vyrazil krátce po půl desáté. Malí i velcí hasiči, příznivci, ale také členové kapely Dambořanka si připravili tradiční i originální kostýmy. Počasí bylo velmi příznivé a průvod prošel všemi částmi naší vesnice. I letos nabízely hospodyňky tradiční sladké ostatkové občerstvení, po sladkém k chuti přišly i chlebíčky nebo řízečky. Průvod masek byl ukončen na hasičce, kde se v horní místnosti podával guláš. Chvíli se i posedělo, Dambořanka zahrála, ale potom všichni pospíchali domů, aby si odpočinuli před večerní zábavou.

Program byl v průběhu večera velmi pestrý. Dambořanka začala původně hrát v košilích a kravatách, později se muzikanti převlékli za Šmouly, zpěvačky za Šmloulinky a nechyběl ani Gargamel. Krátké taneční vstupy zajistily mladé hasičky a své vystoupení předvedly také místní dívky Lucka a Monča. Kolem desáté patřil taneční parket mladým ženám ze Spolku elegantních dam z Brna, které si připravily temperamentní kankán. Kulturní překvapení měli letos hasiči z místní výjezdové jednotky. Diváky bezesporu přesvědčili o tom, že to nejsou jen tvrdí chlapi připravení na mimořádné situace, ale že zvládají také ladné pohyby a neobvyklé taneční variace. Před půlnocí vešel do sálu smuteční průvod s basou. Společně jsme zavzpomínali na události v minulém roce. Basa byla i letos dobře pochována.

Ostatky jsou již řadu let neodmyslitelnou součástí kulturního dění v obci. Děkujeme všem, kteří s námi vyrazili do průvodu, hospodyňkám za výborné občerstvení a účastníkům zábavy za to, že se s námi (snad dobře) bavili až do rána.

 

Foto zde.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.