Oslava 120. výročí založení sboru 21. 6. 2008

18.08.2009 15:35

V sobotu dne 21. 6. 2008 jsme si společně připomněli 120. výročí založení sboru dobrovolných hasičů v Hruškách. Pro všechny návštěvníky a příznivce hasičů byl připraven bohatý kulturně sportovní program.

Dopoledne proběhly závody, tzv. hasičský sport nazvaný Memoriál Matěje Štefana. Zúčastnilo se celkem 10 družstev (z toho 6 družstev mužů a 4 družstva žen). V obou kategoriích (muži a ženy) zvítězila družstva ze Šaratic. Vítězové byli oceněni. Získali poháry a dárkové balíčky.

Po slavnostním vyhlášení vítězů byla předána vyznamenání zasloužilým členům sboru. Medaili za příkladnou práci obdrželi: František Plchot, Jan Jetela a Vincent Dúbravka. Medaili za věrnost získali Vojtěch Štefan, Josef Šmíd a Václav Gottvald. Všem oceněným osobně blahopřáli čestní hosté.

Krátce po 12.00 hodině byly připraveny ukázky hašení historickou technikou. Jako první se předvedla koňská stříkačka. Po ní to bylo historické vozidlo z poloviny minulého století.

Hlavním bodem v odpoledním programu byla ukázka práce hasičů v různých situacích. Nejprve došlo v maketě rodinného domu k závalu osob. Na místo byla povolána jednotka místních hasičů, jednotka záchranářů-psovodů a jednotka vodní záchranné služby. Došlo k vyhledání zavalených osob záchranářskými psy. Zraněným byla poskytnuta první pomoc a poté je odvezla záchranná služba. Po odjezdu sanitky se objevil žhář a domek zapálil. Při jeho útěku předvedla Jednotka operativního zásahu Městské policie Brno zadržení pachatele. K hořícímu domu byly povolány jednotky z Hrušek, Slavkova a Brankovic. Následně přijely ještě jednotky z Křenovic, Maloměřic a Obřan, které doplňovaly vodu nezbytnou k uhašení požáru. Hasiči z Maloměřic a Obřan předvedli vyproštění zraněného z vozidla po dopravní nehodě.

V odpoledních hodinách se všichni návštěvníci přemístili k rybníku. Zde předvedla Vodní záchranná služba Nové Mlýny záchranu tonoucího. Poté se mohli zájemci projet na člunech po místním rybníku. Následovaly soutěže pro děti. Pro nejmenší návštěvníky byla připravena tzv. jízda zručnosti na kole, kterou zajistili strážníci z Odboru prevence Městské policie Brno.

V závěru jsme se všichni podívali na vystoupení Železného Zekona. Pro dospělé byla potom připravena taneční zábava. K tanci a poslechu hrála brněnská kapela NOTA BENE.

Oslavy výročí se vydařily. Měli jsme bohatou návštěvnost, krásné slunečné počasí a přijeli se za námi také podívat významné osoby, např. náměstek hejtmana Ing. Horák, náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Jihomoravského plk. Mgr. Bell, místostarosta Městské části Maloměřice a Obřany pan Břicháček, zástupce okresního výboru MHJ pan Hrabovský a další zástupci sborů dobrovolných hasičů z okolí. Mezi čestnými hosty jsme přivítali také starostu naší obce pana RNDr. Oldřicha Dočekala.

Akci v takovém rozsahu by nebylo možno zorganizovat bez finanční dotace a sponzorských příspěvků. Přispěli:

  • Jihomoravský kraj
  • Obec Hrušky
  • Starobrno, a. s.
  • Halouzka Michal, Hrušky
  • Hégr Jaroslav, Olomouc
  • Hirt Petr, Brno
  • Kočvárek Miroslav, MILA Hrušky
  • Kotrba Vít, Hrušky
  • Zitta Milan, ZITTA, Vážany nad Litavou

 

Všem moc děkujeme.

 

Foto z akce zde.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.