Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu - 25. - 28. 8. 2022

30.08.2022 17:18

Vzhledem k tomu, že hrušecké ženy získaly na Přeboru Moravské hasičské jednoty první místo, postoupily na Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu, které se v letošním roce konalo ve dnech 25. – 28. srpna. Hasičský stadion v Hradci Králové byl připraven pro profesionální hasiče, kteří zde předvedli své výkony ve dvojboji (výstup na cvičnou věž a běh na 100 m s překážkami).

Větší část tohoto mistrovství se však konala v areálu městského stadionu Hvězda v Pardubicích, kam se sjelo 17 družstev mužů a 17 družstev žen ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, ale také z České hasičské jednoty a Moravské hasičské jednoty. Právě toto uskupení reprezentovaly hasičky z Hrušek, družstvo mužů bylo z Císařova. Kraje dále zastupovalo 14 družstev z hasičských záchranných sborů (profesionální hasiči), jedno družstvo bylo z HZS podniku. Celkový počet účastníků byl tedy neskutečně velký, proto bylo nutné dodržovat předem stanovený rozpis disciplín a respektovat všechny pokyny a instrukce rozhodčích a pořadatelů.

V pátek se uskutečnila registrace závodníků a porada vedoucích, odpoledne bylo věnováno tréninkům. Nejprve to byl běh na 100 m s překážkami, poté proběhla zkouška s jednotným strojem, včetně nasazení koše a zavodnění savic z nádrže. V podvečer se konalo slavnostní zahájení za účasti významných hostů.

V sobotu už bylo vše „naostro“ a pod kamerami, neboť průběh celého mistrovství bylo možno sledovat v přímém přenosu nebo následně ze záznamu. V záběrech bylo možno vidět nejen soustředěnost závodníků a snahu o nejlepší výkony, ale také neplatné pokusy a bohužel i nepěkné pády a úrazy. Dopoledne se soutěžilo v běhu na 100 m s překážkami (závod jednotlivců), odpoledne přišly na řadu štafety (4 x 100 m s překážkami).

Neděle byla věnována královské disciplíně, tj. požárním útokům. Každé družstvo mělo dva pokusy, do celkového hodnocení se počítal ten lepší.

Ženy z Hrušek se sice neumístily na pohárových místech, ale získaly obrovské zkušenosti, které mohly načerpat jen na této vrcholové soutěži. Inspirovaly se i různými novými technikami, postupy a vylepšením disciplín. Důležité však bylo, že všechny jejich pokusy byly platné a žádná z nich se nezranila. Pardubický víkend v nich bezesporu zanechal nejen mimořádné sportovní zážitky, ale také přispěl k utužení skvělého týmu a motivoval je v tomto netradičním sportu pokračovat. Jsou to totiž bojovnice s hasičským srdcem a stresové situace před výkonem zvládly s přehledem.

Složení týmu a jednotlivé disciplíny:

  • Jednotlivci (běh 100 m s překážkami): Klára Halámková, Sára Kaufová, Lucia Halámková, Veronika Humlová, Ivana Procházková, Eliška Přikrylová, Lucie Přikrylová
  • Štefeta I – Ivana Procházková, Sára Kaufová, Veronika Humlová, Eliška Přikrylová
  • Štefeta II – Lucia Halámková, Klára Halámková, Lucie Přikrylová, Lenka Štěpánková
  • Požární útok – Sára Kaufová (koš), Lenka Štěpánková (savice), Renata Blatná (stroj), Veronika Humlová (spoje B), Lucia Halámková (rozdělovač), Ivana Procházková (levý proud), Klára Halámková (pravý proud).

Trenér a vedoucí týmu žen: Lubomír Blatný.

Celému týmu patří velké poděkování nejen za reprezentaci sboru a obce, ale také Moravské hasičské jednoty.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.