Den otevřených dveří hasičských sborů ve Švýcarsku

07.09.2019 14:24

Při příležitosti 130. výročí založení hasičského sboru v Hruškách byla navázána spolupráci se švýcarskými kolegy z Oberdorfu. Podnět vzešel od hrušeckého rodáka Romana Klašky, který je aktivním hasičem právě v Oberdorfu, kde již několik let žije se svou rodinou. I když jsme se během krátké prezentace v rámci programu oslav v Hruškách mohli dozvědět zajímavé informace o činnosti, zásazích a vybavení zahraničních přátel, nejlepší je vždy vlastní zkušenost a prohlídka všeho zajímavého a důležitého přímo na místě. Příležitost k cestě do Oberdorfu se naskytla na přelomu letošních prázdnin, neboť poslední srpnový den byl naplánován Den otevřených dveří hasičských sborů ve Švýcarsku. Skupinka hrušeckých hasičů tedy vyrazila na zahraniční „exkurzi“.

Podstatnou část prvního dne jsme strávili na dvanáctihodinové cestě. Po příjezdu nás však čekalo překvapení. Po uvítací kávě nás oblékli do kombinéz, vyfasovali jsme přilby se svítilnou a odkráčeli ke skalám Wiessenstein. Po otevření branky jsme zjistili, že nás čeká prudký sestup do jeskyně po mokrých a kluzkých kamenech. V první části byly k dispozici kluzké řetězy, následoval sestup pomocí lana. Vstup do jeskyně všichni zvládli i bez jištění. Pokračovali jsme dále do hluboké jeskyně vlastními silami, sestupovali jsme pod dozorem profesionálních lezců a jak nám to zrovna šlo. V závěru trasy nás čekal úzký dlouhý tunel, kterým jsme se museli plazit několik metrů. Když jsme si mysleli, že máme vše za sebou, následovala cesta zpět - stejnou cestou – jen nahoru. To šlo mnohem lépe a po výstupu nás všechny ovládl pocit uspokojení, protože jsme si vyzkoušeli něco úplně nového, co není u nás běžné. Následovalo uvítací grilování a posezení u ohně. Ubytování jsme měli zajištěno na osamělém statku „Hinter Weissenstein“ vysoko nad vesnicí Oberdorf.

Druhý den nám Roman připravil poznávací cestu částí Švýcarska. Zastavili jsme se v „sýrové vesničce“ Emmentaler, kde jsme měli možnost vidět výrobu tradičního sýru Ementálu ve velkovýrobně nebo u soukromníka. Nechyběla tradiční švýcarská svačinka – chleba, který vypadá jako vánočka, čerstvé domácí máslo a sýry různé zralosti. Obědovou přestávku jsme věnovali návštěvě velkoobchodu Kambly se sušenkami. Na ploše obchodu nás překvapilo obrovské množství regálů plných sušenek s čokoládou i ve slané podobě. Odpoledne jsme vyjeli lanovkou do hor a turistickou trasou došli ke krásnému horskému jezeru Oeschinesee. Během dne bylo krásné slunečné počasí, proto nám v podvečer přišlo vhod koupání v jezeře Thunersee ve vesnici Faulensee. Nikomu nevadilo, že voda má kolem 20 °C, protože byla průzračná. Večer jsme věnovali prohlídce města Solothurn, kde jsme byli ubytováni. Stihli jsme i večerní vystoupení skupin v rámci „Dnů hudby“, které byly také připraveny na konec prázdnin.

Třetí den jsme si prohlédli město Solothurn. Navštívili jsme všechna zajímavá místa (kostely, muzeum, hradby, kašny, vystoupali jsme na věž) a zavítali také na historický trh. Na trhu byla nabízena především zelenina, ovoce, sýry, uzeniny, květiny a prodavači měli krásné historické kostýmy. Během prohlídky trhu jsme si poslechli krátké vystoupení trubačů na alpský roh,. Poté nás čekalo přijetí starostou Oberdorfu a návštěva místní hasičky. Velitel hasičů Niles nás dále doprovázel i do okolních sborů v těchto vesnicích: Bellach, Langendorf, Selzach a Bettlach. Všude jsme se setkali se srdečným přijetím a po krátké prohlídce hasiček a  vybavení sborů následovala neformální diskuse. Poslední večer jsme „poseděli“ u Klašků, kde jsme vyhodnotili pobyt a rekapitulovali získané informace a zajímavé náměty, které bychom mohli využít i u nás. Čtvrtý den jsme vyrazili domů.

Celý pobyt byl velmi pečlivě připraven a zaměřen nejen na získání odborných informací, ale také výjimečných zážitků. Proto velké poděkování patří především Romanovi, který se o nás se svými kolegy perfektně staral a ukázal nám Švýcarsko ve všech jeho podobách.

 

Foto zde.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.