Den dětí se složkami Integrovaného záchranného systému České republiky

05.09.2016 21:08

Prezidium Moravské hasičské jednoty připravilo ve spolupráci s řadou dalších organizací dětský den, který se konal v Hruškách u Slavkova v sobotu 3. září 2016. Celodenní program byl koncipován tak, aby se děti něco dozvěděly, pobavily se, něco si odnesly domů nebo si užily pohybu s kamarády starými i novými.

 

Celým dnem provázela malé i dospělé návštěvníky dětského dne zkušená moderátorka Monika Brindzáková. Kolem desáté proběhlo krátké zahájení a přivítání čestných hostů. Děti pozdravil prezident Moravské hasičské jednoty, zástupci HZS JMK, představen byl starosta obce Hrušky a starosta místních hasičů. V průběhu dne přijel také hejtman Jihomoravského kraje a na hřišti strávil s dětmi téměř dvě hodiny. Po zahájení předvedly své vystoupení mažoretky ze Zastávky, které sklidily velký potlesk. Zelená plocha hřiště byla poté zaplavena žlutými balónky s nápisem MHJ, s nimiž děti nadšeně pobíhaly v průběhu přestávek mezi ukázkami a doplňujícími aktivitami na stanovištích do okamžiku, než jim v nestřežené chvíli balónek vzlétl do oblak. K tomu všemu hemžení jim hrála skvělá kapela Nota Bene, která nešetřila populárními písničkami.

 

Kulturní představení poté vystřídala první ukázka kynologů, kteří předvedli poslušnost policejních psů a vyhledávání osob v terénu. Následovala komentovaná ukázka vzplanutí a správného hašení oleje. Břišní tanečnice Sylva a Valentýnka proložily svým vystoupením odborný program. Nejedna dívenka jim jistě záviděla jejich pohybové nadání a krásné kostýmy, které zvýraznilo dopolední sluníčko.

 

Poté již na vymezené části hřiště čekali střelmistři z HZS Jihomoravského kraje. Měli připravenou ukázku rozstřelu velkého kamene. Následovalo vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla. Tuto část si připravili slavkovští hasiči ve spolupráci s posádkou sanitky záchranné služby. Stejné auto začalo po chvíli hořet a velké plameny přilákaly návštěvníky dne k další hrůzně vypadající situaci. Naštěstí po chvíli přijeli za zvuku sirén hasiči s cisternou a pomocí vysokotlaku plameny zlikvidovali. Po odtahu ohořelého vraku a krátké přestávce nastoupila pořádková jednotka Policie ČR na koních. Předvedla odolnost a poslušnost koní v krizových situacích, jako je například hluk nebo situaci, kdy při fotbalovém utkání mávají fanoušci týmů vlajkou před hlavami koní.

 

Členové výjezdové jednotky z Hrušek předvedli první pomoc osobě pomocí AED (Automatizovaného externího defibrilátoru). Do příjezdu profesionálních záchranářů mohou tímto způsobem zajistit první pomoc v místě svého působení. V závěru odborného programu se všem zatajil dech. Lezci HZS Jihomoravského kraje vystoupali s plošinou do neskutečné výšky a poté předvedli slanění s dívenkou, která se dobrovolně zhostila role figurantky. Zásah byl proveden bezchybně, nicméně jen málokdo by tuhle scénu rád vyzkoušel.

 

Celý den probíhal i doprovodný program na jednotlivých stanovištích. Byly připraveny domácí dílničky, kde si děti mohly vyrobit svícen, ozdobit tužku, vyrobit záložku do knihy nebo květináč, zažehlit podložku z korálků, vymalovat dřevěné přívěsky a figurky. Pro zájemce bylo připraveno malování na obličej, pro holky zase lakování nehtů. Největší zájem byl o dočasné tetování obrázků metodou Air Brush. Fronta byla celodenní a nezmizela ani po ukončení celého dne.

 

Policie ČR měla k prohlídce připravené auto a motorku, velký zájem byl o snímání otisků prstů. Kartičku se svými otisky si děti mohly odnést domů na památku. Mobilní preventivní autobus Městské policie Brno umožnil vstoupit dětem do oblasti prevence. Prostřednictvím dotykových obrazovek měly možnost shlédnout prezentace důležitých informací. K dětem patří zvířátka, a tak v klidnější části byla připravena mini zoo a děti měly možnost krmit nebo pohladit např. kozu nebo prasátko. Jejich znalosti o zvěři doplnili místní myslivci a odvážní si mohli vyzkoušet střelbu ze vzduchovky. Stánek s propagačními předměty měla připravena Moravská hasičská jednota, Soptík a Anketa Dobrovolní hasiči roku.

 

Možnost pohybu a skákání nabídly mladé hrušecké hasičky u trampolín, skákacího hradu a skluzavky. K dispozici byl také místní koník, na němž se povozilo nejedno dítě. A když přišla velká žízeň, ve stánku pak byla připravena limonáda v libovolném množství a oblíbený meloun pro každého.

 

Do Hrušek se sjel neuvěřitelný počet dětí. Spolu s dětmi místními, přespolními a zejména hasičskými z celé Moravy jich napočítali organizátoři hodně přes 300. O zdárný průběh celého dne se staralo kolem 150 organizátorů a účinkujících. Výčet doplňuje ještě velká skupina dospělých a doprovodů dětí.

 

Skutečně velmi nabitý program pro děti byl připraven tak, aby si každé dítě odneslo s sebou řadu zážitků a informací z prožitého dne. Malí i dospělí odcházeli velmi spokojeni s pocitem hezky stráveného dne plného slunce a víkendové pohody.

 

Foto z akce zde.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.